Equalidity

על שייכות ומשמעות

סקרי שביעות רצון

מה קורה עם סקרי שביעות רצון בקרב עובדים? הלא הסקרים כיום הם כבר מזמן לא אנונימיים אלא מבוצעים עם טפסי גוגל... האם הארגון שלכם מספק סביבה בטוחה להביע בה דעות ולבטא חוסר שביעות רצון, או שעובד שמעיז לומר משהו, מיד נתפס כ"תלונתי"? במילים אחרות: עד כמה קולם של העובדים שלכם נשמע ועד כמה יש לקול שלהם תוקף?

.

מנהלים – זה הזמן שלכם לחשוב יצירתי!

ארגונים נדרשים כעת לשנות את דרך החשיבה ואופי ההתנהגות. הם לא יכולים להרשות לעצמם שלא לגלות מעורבות בחייהם של הפרטים שעובדים בהם. הם צריכים להשקיע משאבים על מנת לגרום לעובדיהם לחוש בטוחים במקור פרנסתם ומשמעותיים בתפקידם. עכשיו הזמן שלכם, המנהלים, להכיר את העובדים שלכם ואת הקשיים שהם חווים ולבדוק באילו מקומות הארגון נמצא ובאילו לא.

.

"חרבות ברזל" – אז מה עכשיו?

קשה לתאר במילים את מה שאנחנו מרגישים עכשיו. אנחנו כבר מעל לחודשיים בתוך המלחמה הזו שנכפתה עלינו, ונדמה שהותרנו מאחור חיים אחרים שלא יחזרו. פתאום היחסיות טופחת על פנינו. פתאום מרגיש כאילו פעם היה פה יותר טוב. מוזר.

.

ניהול עצמי (ושל אחרים)

כדי שהמציאות "תפעל לטובתנו" וכדי שהאנשים סביבנו ישתפו איתנו פעולה בצורה מיטבית, אנחנו חייבים להיות מסוגלים להתנהל. לנהל את עצמנו. ובבואנו לנהל אנשים אחרים אדרבה ואדרבה.

.

למה חשוב שיהיו לנו נהלי עבודה?

נהלי עבודה צומחים מתוך צורך ביצועי אשר בהיעדרם, קשה מאוד עד בלתי אפשרי להוציא אותו אל הפועל. בעצם, נכון לומר שנהלי עבודה צומחים מתוך הקשיים היומיומיים שאנו נתקלים בהם כמעט בכל משימה שצריכה להתבצע במסגרת פעילות הארגון.

.

מוטיבציה אינטרינזית (מהותית) למשימה – סקירת מודל

נושא שחזר על עצמו בספרות היה הגבלת הפרדיגמה הבירוקרטית / קלאסית של שליטה נוקשה המשולבת בתגמולים וענישה – פרדיגמה המניחה כי למשימות עבודה יש רק ערך אינסטרומנטלי לעובדים, וכי תפקידו העיקרי של העובד הוא לציית. מנגד, קמה פרדיגמה חדשה המשלבת שליטה רחבה ונינוחה עם דגש על מחויבות מופנמת כלפי המשימה עצמה.

.

מחקרים עיקריים בנושא מחויבות ארגונית

אני סוקרת כאן מחקרים המנסים להציע כלי מדידה לשאלות מעניינות: עד כמה הפרט מזדהה עם הארגון ומעורב בו, ועד כמה הוא מסרב לנטוש אותו. עד כמה הפרט מקבל את מטרות הארגון ומוכן לפעול למען השגתן. מתי מתקיימים התנאים לכך שהפרט יהמר ויסכן את תנאיו על מנת להחליף מקום עבודה. ועוד...

.

מחויבות ארגונית

המחוייבות הארגונית צועדת יד ביד עם המוטיבציה - הנכונות הספונטנית של הפרט לתרום לארגון את האנרגיה שלו. ארגון יכול לגרום להתנהגות אזרחית ארגונית בקרב החברים בו והתנהגות זו יכולה להיות תוצאה (רווחית לארגון) של תגובות אינדיבידואליות לאווירה חיובית במקום העבודה, במיוחד במקום עם יחסים בין-אישיים טובים (גם מול מנהלים).

.

מודלים ליישום ההעצמה ומדידתה

מודל "מעגל היזמות", מחקר ה"פעולה המשתתפת" ומודלים נוספים העוסקים בחוללות עצמית ובמבנים שונים של מוטיבציה, מנסים לשלב בין תיאוריות שונות של העצמה לבין יישומן בפועל, בעבודה. כפי שנראה, במודלים המאוחרים יותר החוקרים מפרקים את קונספט ההעצמה לסוגים ששונים ומציעים צעדים שארגונים יכולים לנקוט על מנת לשפר את תחושת ההעצמה בקרב עובדיהם.

.

ההיבטים הפסיכולוגיים של העצמה

Parker & Price (1994) סקרו במחקרם שני ערוצי מחקר עיקריים המראים כי לרמות גבוהות של שליטה על קבלת החלטות יש קשר עם רמות גבוהות של בריאות פסיכולוגית וסיפוק מהעבודה אצל העובד. ספרות המחקר של ההתנהגות הארגונית, לגבי שליטת העובד על קבלת החלטות מראה כיצד לרמת השליטה של העובד על קבלת החלטות, יש קשר חיובי עם סיפוקו מהעבודה ועם בריאותו הרגשית (Tannenbaum et al., 1974) וקשר הפוך עם לחץ (Karasek, 1979).

.

העצמת עובדים – מהי?

כפי שהניהול המדעי היווה פילוסופיה התואמת את הניהול והשליטה בבירוקרטיות העצומות שהיו מוכרות בשנות ה-20 וה-30 (של המאה הקודמת – ש.ה.) כך ההעצמה היא פילוסופיה התואמת את שיטת הניהול של ארגונים במאה ה-21 (1996,Wilson). התאמתה היא בעצם הגישה הגישה עליה היא מבוססת – יצירת הקשר ארגוני הנתפס כחיובי ופיתוח הבנה קריטית אצל העובדים לגבי סביבת העבודה שלהם.

.

אקוולידיטי שואלת: למה אנשים עובדים?

כולנו מכירים את המשוואה הזו מאז שאנחנו זוכרים את עצמנו. על מנת "להתקדם בחיים" עלינו להרוויח את לחמנו וזה קורה בדרך כלל באמצעות עבודה. במקרים יותר רבים משנרצה לדעת, עצם המחשבה על "חיי העבודה" מיד נקשר לנו עם עמידה של שעות בפקקים, לוחות זמנים, חיכוכים בינאישיים ברמה היומיומית, תסכולים, חרדת ביצוע ומתח, מתח, מתח...

.